Oferta produktowa

Zakłady Mięsne Czarnków Dolina Noteci polecają najwyższej jakości mięso i wędliny prosto z masarni. Produkujemy wyjątkowe produkty mięsne o niepowtarzalnym smaku, wśród których można odnaleźć wysokiej klasy wędliny dla wyrafinowanych smakoszy: wędzonki tradycyjne i parzone, produkty suche oraz surowo dojrzewające, a także wyroby, które idealne sprawdzają się podczas codziennych posiłków: kiełbasy kanapkowe, wyroby podrobowe oraz grillowe.

Z racji niepowtarzalnych walorów smakowych, nasze wędliny cieszą się popularnością wśród polskich jak i  zagranicznych konsumentów.
Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą i życzymy smacznego!

KIEŁBASA ŚLĄSKA  Z OSUCHA

Opis:
Tradycyjna, delikatna kiełbasa wieprzowa, wytworzona z wysokiej jakości mięsa o niepowtarzalnym smaku. Wyrób w naturalnej osłonce, doskonale sprawdza się do kanapek jak i podczas letniego grillowania.
Skład:
94% mięsa, przyprawy naturalne i ich ekstrakty.
Pozostałe informacje:
Okres przechowywania w atmosferze ochronnej 21dni.Temperatura przechowywania w warunkach chłodniczych od 2 do 5°C. Po otwarciu opakowania należy spożyć w ciągu 48 godzin.

KIEŁBASA POLSKA DOJRZEWAJĄCA

Opis:
Szlachetna kiełbasa wyprodukowana z wysokiej jakości chudego mięsa wieprzowego. Dzięki tradycyjnemu podsuszaniu kiełbasa zachowuje wyjątkowy smak i aromat. Długotrwały proces dojrzewania przyczynia się do powstania odpowiedniej konsystencji oraz zapewnia świeżość produktu przez 90 dni.
Skład:
100g produktu otrzymuje się z 142g i mięsa i przypraw naturalnych..
Produkcja:
Wędlina po napełnieniu w naturalne osłonki dojrzewa przez okres 4 -6 tygodni w stałych warunkach wilgotności i temperatury. Produkt jest przez cały ten okres monitorowany, a parametry zapisywane, aby nie dopuścić do rozwoju niepożądanej mikroflory. Przed przekazaniem do pakowania, każda partia poddawana jest ocenie sensorycznej, a następnie pakowana vaccum.
Pozostałe informacje:
Okres przechowywania w temperaturze do 21°C i szczelnym opakowaniu  to 90 dni. Po otwarciu również dobrze się przechowuje warunkach chłodniczych.

KIEŁBASA  STAROPOLSKA DOJRZEWAJĄCA

Opis:
Wysokogatunkowa wędlina, która cieszy się uznaniem nie tylko w Polsce. Specjalistyczna receptura wędzenia, suszenia oraz dojrzewania sprawia, że kiełbasa idealnie dopasowuje się do oczekiwań nawet najbardziej wymagających koneserów. W połączeniu ze wszystkimi składnikami sprawia, iż smak i zapach tej kiełbasy jest nieporównywalny z innym wyrobami tej jakości.
Skład:
Na wyprodukowanie 100g produktu potrzeba 130g surowca.
Produkcja:
Czas produkcji wynosi około 8 – 10 tygodni, który zapewnia uzyskanie odpowiedniej twardości i konsystencji. Produkt zawiera kultury starterowe, które są niezbędne do właściwego przebiegu procesu technologicznego w czasie długiego okresu dojrzewania.
Pozostałe informacje:
Okres przechowywania w opakowaniu vaccum 90dni w temperaturze do 21°C.

SZYNKA DOJRZEWAJĄCA

Opis:
Prawdziwa królowa wszystkich szynek. Wędzonka otrzymana z wysokiej jakości szynki wieprzowej bez kości, pozostająca w naturalnym połączeniu z dolną zrazową i ligawą. Wyśmienity wyrób, wędzony w tradycyjnych kadziach opalanych aromatycznym drewnem, zaspokoi smak nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Skład:
Na wyprodukowanie 100g produktu potrzeba 135g szynki bez kości o dużej zawartości mięśni.
Produkcja:
Proces produkcyjny przebiega w dwóch fazach. W pierwszym okresie produkt leżakuje natarty aromatyczną mieszaniną  przypraw przez około 6-8 tygodni. W czasie całego okresu szynka jest  przekładana co 5-7 dni, do momentu uzyskania wewnątrz mięsa właściwej barwy i słoności.  Przygotowaniem do właściwego dojrzewania i rozpoczęcia drugiego etapu jest rolowanie (wiązanie), osadzanie i wstępne wędzenie. Dojrzewanie przebiega w jednakowych warunkach sterowanych mikroprocesorem przy wilgotności 67-72 % i temperaturze 14-17°C, w okresie trwającym również od 6-8 tygodni. W tym czasie szynka dojrzewająca jest kilkakrotnie wędzona dymem zimnym do uzyskania właściwej barwy.
Pozostałe informacje:
Okres przechowywania w opakowaniu vaccum 90dni w temperaturze do 21°C.

MYSZKA DOJRZEWAJĄCA PREMIUM

Opis:
Wysokiej klasy wędzonka otrzymana ze starannie wyselekcjonowanej szynki wieprzowej, pozwalająca przenieść się w czasy staropolskiej tradycji wędliniarskiej. Proces wędzenia w tradycyjnych kadziach opalanych aromatycznym drewnem zapewnia bogaty aromat i niepowtarzalną kruchość. Właściwy smak nadają naturalne przyprawy, w których starannie dobrany surowiec leżakuje przez okres 4 tygodni  do momentu uzyskania właściwej barwy i smaku.
Skład:
Na wyprodukowanie 100g produktu potrzeba 130g surowca.
Produkcja:
Dojrzewanie przebiega w jednakowych warunkach klimatycznych sterowanych mikroprocesorem przy wilgotności 67-72 % i temperaturze 14-17°C, w okresie od 4-5 tygodni. Podobnie jak inne produkty dojrzewające jest kilkakrotnie wędzona dymem zimnym w wędzarniach tradycyjnych
Pozostałe informacje:
Okres przechowywania w opakowaniu vaccum 90dni w temperaturze do 21°C.

KIŃDZIUK

Opis:
Kiełbasa surowa, dojrzewająca, wyprodukowana z najlepszego surowca z czystych ekologiczne rejonów. Swój nietuzinkowy smak zapewnia tradycyjnemu procesowi wędzenia oraz naturalnym przyprawom, wśród których znajduje się m.in. ziele angielskie. Wierzymy, że powyższy produkt stanie się ulubioną przekąską wymagających wielbicieli wędlin
Skład:
Na wyprodukowanie 100g produktu potrzeba zużyć 135g surowca mięsnego.
Produkcja:
Dojrzewanie przebiega w stałych warunkach klimatycznych temperatury i wilgotności przez okres 4-5 tygodni, do momentu uzyskania właściwej konsystencji i smaku. Wędlina poddawana jest kilkakrotnie wędzeniu zimnemu w wędzarniach tradycyjnych, co dodatkowo podnosi jej walory smakowe.
Pozostałe informacje:
Okres przechowywania w opakowaniu vaccum 90dni w temperaturze do 21°C

KIEŁBASKI WEGIERSKIE

Opis:
Wysokogatunkowa kiełbasa dojrzewająca w naturalnej osłonce wieprzowej swój niepowtarzalny smak zapewnia tradycyjnemu procesowi wędzenia i naturalnym przyprawom. W mieszance przypraw dodanych do kiełbasy najistotniejszym składnikiem jest papryka, która pełni nie tylko funkcje smakową, ale  również nadaje specyficzny wiśniowy kolor na zewnątrz produktu.
Skład:
Na wyprodukowanie 100g kiełbasy potrzeba 135g surowca mięsnego.
Pozostałe informacje:
Okres przechowywania w opakowaniu vaccum 90dni w temperaturze do 21°C.

KABANOSY

Opis:
Tradycyjne kabanosy wieprzowe przygotowane są według starannie dobranego mięsa wieprzowego oraz bukietu aromatycznych przypraw. Niepowtarzalny smak i kruchość zapewnia tradycyjna receptura wędzenia w dymie zimnym oraz sposób podania w cienkich jelitach kolagenowych.
Produkcja:
Cały proces produkcyjny trwa około 16dni, podczas którego wędlina jest kilkakrotnie wędzona metodą tradycyjną w dymie zimnym, aż do uzyskania właściwej barwy.
Skład:
Na wyprodukowanie 100g produktu potrzeba 128g surowca.
Pozostałe informacje:
Okres przechowywania w atmosferze ochronnej 27dni w temperaturze do 21°C.

KIEŁBASA MYŚLIWSKA

Opis:
Starannie wyselekcjonowane przyprawy i mięso wieprzowe są głównymi atutami kiełbasy myśliwskiej. Samo wykonanie uwarunkowane jest sporą dozą tradycjonalizmu, gdzie skomplikowany proces peklowania, wędzenia, parzenia i suszenia odbywa się w pełni naturalnych warunkach. Kiełbasa produkowana jest w jelitach cienkich wieprzowych, a swój wyjątkowy smak zapewnia naturalnym składnikom.
Skład:
Na wyprodukowanie 100g produktu potrzeba 130g surowca.
Produkcja:
Cały proces produkcyjny trwa około 16dni, podczas którego wędlina jest kilkakrotnie wędzona metodą tradycyjną w dymie zimnym, aż do uzyskania właściwej barwy.
Pozostałe informacje:
Okres przechowywania w atmosferze ochronnej 27dni w temperaturze do 21°C.

SCHAB SUROWY PREMIUM

Opis:
Wyjątkowa wędzonka produkowana jest w całości ze schabu bez kości. Podlega tradycyjnym metodom wędzenia oraz dojrzewania, dzięki czemu schab surowy premium zachowuje świeżość i naturalny aromat, pozwalając nam cieszyć się doskonałym smakiem przez długi czas.
Skład:
Na wyprodukowanie 100g produktu potrzeba 140g surowca.
Produkcja:
W początkowym etapie produkcji schab zostaje zasypany mieszanką przypraw i leżakuje w chłodni przez około 4 – 5 tygodni w zależności od grubości polędwic. Jest on przekładany co 5-7 dni do momentu uzyskania pożądanej barwy i smaku. Dojrzewanie przebiega w jednakowych warunkach, które są ściśle monitorowane, aby zapobiegać jakimkolwiek zmianom, które mogłyby wpływać na jakość produktu. Dojrzewalnia posiada stałą wilgotność i temperaturę. Okres suszenia trwa od 4-6 tygodni i w tym czasie schab jest kilkakrotnie wędzony dymem zimnym w wędzarniach tradycyjnych, gdzie nabiera właściwej konsystencji.
Pozostałe informacje:
Okres przechowywania w opakowaniu vaccum 90dni, w temperaturze do 21°C.

KIEŁBASA KRAKOWSKA SUCHA

Opis:
Kiełbasa krakowska sucha, swój smak i aromat zawdzięcza wysokiej jakości wieprzowinie oraz przyprawom pełnym aromatu. Wyrazisty smak zapewnia długotrwały proces wędzenia i suszenia, który wydobywa kwintesencje smaku, przedłużając jej okres trwałości.
Skład:
Na wyprodukowanie 100g produktu potrzeba 125g surowca.
Produkcja:
Cały proces produkcyjny trwa około 16dni, podczas którego wędlina jest kilkakrotnie wędzona metodą tradycyjną w dymie zimnym, aż do uzyskania właściwej barwy i konsystencji.
Pozostałe informacje:
Okres przechowywania w atmosferze ochronnej 27dni w temperaturze do 21°C

KIEŁBASA  ŻYWIECKA  PODSUSZANA

Opis:
Kiełbasa żywiecka podsuszana wyprodukowana jest z najlepszej jakościowo szynki bez kości. Dzięki odpowiednim procesom wędzenia, parzenia oraz podsuszania kiełbasa zachowuje wyjątkową kruchość i soczystość, a starannie dobrane przyprawy i zioła wpływają na jej dokonały smak.
Skład:
Na wyprodukowanie 100g produktu potrzeba 120g surowca
Produkcja:
Cały proces produkcyjny trwa około 10 dni, podczas którego wędlina jest kilkakrotnie wędzona metodą tradycyjną w dymie zimnym, aż do uzyskania właściwej barwy i konsystencji.
Pozostałe informacje:
Okres przechowywania w atmosferze ochronnej 27dni w temperaturze do 21°C

KIEŁBASA TORUŃSKA

Opis:
Kiełbasa toruńska cieszy się uznaniem wśród koneserów kiełbas podsuszanych. Unikalne procesy peklowania, wędzenia i podsuszania wydobywają jej niepowtarzalny smak i aromat. Specjał tego rodzaju zachwyca zarówno delikatnością jak i kruchością.
Skład:
Na wyprodukowanie 100g produktu potrzeba 115g surowca.
Produkcja:
Cały proces produkcyjny trwa około 10dni, podczas którego wędlina jest kilkakrotnie wędzona metodą tradycyjną w dymie zimnym, aż do uzyskania właściwej barwy.
Pozostałe informacje:
Okres przechowywania w atmosferze ochronnej 27dni w temperaturze do 21°C.

KIEŁBASA JAŁOWCOWA

Opis:
Wieprzowa kiełbasa jałowcowa przypomina nam o doskonałej jakości polskich wyrobów wędliniarskich. Jedną z największych tajemnic jest z pewnością skomplikowany proces produkcji wędzenia, parzenia i suszenia, który nadaje kiełbasie oryginalny smak i aromat.
Skład:
Na wyprodukowanie 100g produktu potrzeba 115g surowca
Produkcja:
Cały proces produkcyjny trwa około 16dni, podczas którego wędlina jest kilkakrotnie wędzona metodą tradycyjną w dymie zimnym, aż do uzyskania właściwej barwy.
Pozostałe informacje:
Okres przechowywania w atmosferze ochronnej 27dni w temperaturze do 21°C.